Met de Modellendag van Fotoclub Oldenzaal (2018) heb ik weer een “voorraadje” foto’s kunnen maken, waarmee ik een tijdje vooruit kan voor wat betreft fotobewerkingen. Voor portretfoto’s maak ik regelmatig gebruik van het programma Portrait Professional. Dit is een veelzijdig stukje software waarmee je op een relatief eenvoudige manier portretfoto’s kunt retoucheren. Hoewel het programma vrij extreme resultaten kan produceren probeer ikzelf altijd gematigd ermee om te gaan.

Als eerste bewerk ik de originele foto (in RAW geschoten) in Lightroom, waarna ik hem opsla en open in Photoshop. Van daaruit open ik de plugin Portrait Pro, waarbij ik meestal als eerste de optie “sculpture” (waarmee gezichtsdelen vervormd kunnen worden) uitschakel. Ik schakel de genoemde functie uit omdat ik het ethisch gezien ‘raar’ vind om iemands gezicht/hoofd aan te passen om de foto daarmee te verbeteren. Om de overig gekozen effecten te kunnen verminderen heb ik in Photoshop een nieuwe laag aangemaakt. Wanneer zaken als belichting, contrast en huidoneffenheden naar tevredenheid zijn ingesteld bekijk ik of ik de aangemaakte laag nog iets moet bijstellen.

Bekijk hieronder enkele foto’s van Rochelle in een voor- en na situatie en oordeel zelf.

SlideFP-Rochelle