Op zaterdag 11 februari 2017 heb ik met Eddie Veltman (familie) het 192-Museum in Nijkerk bezocht. Officieel is de benaming “Demis Roussos Museum”, maar omdat ik met deze zanger niet zoveel ‘heb’ noem ik het hier verder het 192-Museum. De naam ‘192-Museum’ verwijst naar de golflengte waarop de vroegere zeezender Radio Veronica uitzond. Op de benedenverdieping is een groot gedeelte gewijd aan de carrière van de zanger Demis Roussos. Hier bevindt zich ook de zaal met studio van de tv-zender 192TV. De bovenverdieping is geheel gewijd aan zeezender Radio Veronica.
Aanleiding van het bezoek aan het 192-Museum was de jubileum uitzending t.g.v. het 50-jarig bestaan van de “Adje Bouman Top Tien”. Deze Top 10 was vroeger een onderdeel van de Lexjo (een programma van Lex Harding) waarbij Ad Bouman de techniek verzorgde. De uitzending van 50 jaar Adje Bouman Top Tien werd op 11-02-2017 live uitgezonden vanuit het 192-Museum in aanwezigheid van diverse bekende radio- en tv persoonlijkheden. Diskjockeys die we daar zagen waren o.a. Lex Harding, Erik de Zwart, Bart van Leeuwen, Tineke de Nooy en Will Luikinga. Daarnaast waren o.m. José Hoebee (Luv’), Peter Koelwijn en Ben Cramer aanwezig. Willem van Kooten alias Joost den Draaijer had helaas afgezegd. Naast deze BN-ers waren er nog vele bekende genodigden die wij wellicht van naam (Karel van der Woerd?), doch niet van gezicht (her)kenden.
We bezochten afwisselend de uitzending en het 192-museum dat boven was ingericht. Op de bovenste verdieping waren verschillende zaaltjes (thematisch) ingericht uit de verschillende periodes van Radio Veronica en zeezenders in het algemeen. Zo waren er 2 studio’s uit die tijd nagebouwd met originele apparatuur uit de zeezender-periode. Het was zodanig ingericht alsof de diskjockeys ieder moment verder konden gaan met hun uitzending. Wanneer je de foto’s uit o.a. het boek “Veronica, 1 jaar later” kent is het een feest der herkenning.
In een ander zaaltje kon je veel schaalmodellen van diverse zeezenders bekijken. Te zien onder andere (uiteraard) het zendschip van Veronica (de Norderney), Radio Noordzee (de Mebo II), Radio Caroline en Radio London. In het zelfde zaaltje diverse objecten uit die tijd zoals oude bandrecorders, radio’s en andere herinneringen aan de zeezenders. Het was overigens erg leuk toen bijvoorbeeld Bart van Leeuwen zijn herinneringen bij één van de model-zendschepen ophaalde en zich herinnerde dat details er in zijn geheugen toch anders uitzagen. Ook de welbekende fruitautomaat “Harry” (genoemd naar minister Harry van Doorn, verantwoordelijk voor de anti-piratenwet uit de jaren 70) die door Will (Will Wil Wel) Luikinga in zijn radiospelletje werd gebruikt viel er te bewonderen.
Verder kon je films bekijken en luisteren naar de radio uitzendingen uit die tijd. Dat geluid kwam dan weer uit de vele nostalgische radio’s die er aan de muur hingen. Kortom was er voor de geïnteresseerde radio/zeezender liefhebber (en dat zijn wij…) veel leuks te zien. Het is daarom echt de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan het 192-Museum. Het leuke vond ik overigens dat de bekende DJ’s en BN-ers heel “benaderbaar” waren. Hoewel ik er zelf niet op af ben gestapt, kon je (als je wilde) een praatje met ze maken of ermee op de foto.
Nadat we een middagje heen en weer waren gelopen tussen uitzending en museum zijn we rond een of drie huiswaarts gekeerd. In Harderwijk Hebben we nog even lekkere kibbeling gegeten bij restaurant Johannes. Het was een zeer geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Meer info over de dag is te vinden op de website van MediaPages